addictive <body>


addictive
I throw all of your stuff away. I’m gonna clear you out of my head. I tear you out of my heart.
And ignore all your messages. I tell everyone we are through. 'Cause I'm so much better without you.
But it’s just another pretty lie. 'Cause I break down.
Every time you come around. So how did you get here under my skin? I swore that I'd never let you back in.
Should have known better in trying to let you go. 'Cause here we go go go again.
Hard as I try I know I can't quit. Something about you is so addictive.


Long time not see
Monday, June 22, 2015 @ 10:16 AM


As Salam dan Selamat Pagi,

Sememangnya blog ini so dusty since last year I updated it. Hahahaha. Seriously, aku dah lama lama lama sangat tak buka dan update blog ni. One year of foundation is a hard time for me to catch up. But I'm totally free from all these dan tengah tunggu result untuk masuk degree. After this, it will be going such a long time of studying for degree. Five months cuti before masuk degree surely a short time compare to five years learning. Jadi, aku tak kerja pun waktu cuti ni dengan mengharap untuk berehat sebelum start degree balik. Sekarang aku nak share tips sikit cara nak belajar dkt Pasum or Pusat Asasi Sains Universiti Malaya.


Pasum is all about learning.
For me, waktu before midsem memang agar kelam kabut sikit sabab waktu tu baru nak adapt dengan cara belajar bagai. At first memang akan rasa semuanya susah dengan semua budak Sbp, Mrsm lagi. Dan jangan lupa budak harian yang super. Hahahaha. After midesem of first sem aku dah dapat flow of learning dekat Pasum ni. Anyway, here the tips.


  • Rajin adalah kunci segala kejayaan. Rajin solat. Rajin berdoa. Rajin belajar. Rajin buat latihan. Rajin bertanya.
  • Jangan pernah ponteng lecture or tutorial kelas. I repeat jangan. Unless ada kecemasan.
  • Kalau tak tahu pergi terus tanya lecturer lagi bagus after lecture or masa dalam kelas tutorial. If tak faham lagi pergi jumpa personally. They will help.
  • Try to make a great bond with Pasum's lecturers or tutors.
  • Habiskan soalan tutorial yang lecturer bagi. Lagi bagus repeat buat soalan tu sampai faham. Jangan menghafal.
  • Cari soalan past year untuk tengok format dia dan how the questions will be asked. Aku buat macam ni sebab tak nak terkejut masuk dalam dewan tengok soalan nanti.
  • Try untuk membuat pembentangan dalam kelas tuto bio or other kelas. It will make your understanding better.
  • Jangan study last minit sebab banyak benda nak cover ok.
  • Try to be humble dan jangan berlagak.
  • Nak have fun boleh but bertempat k dan tengok masa yang sesuai.
  • Dalam dewan exam boleh tanya lecturer kalau tak faham. Bukan minta jawapan tapi minta dia guide kita. In Shaa Allah dia tolong.
  • Jangan pernah tak buat soalan tutorial even tuto bio. Faham!

Finally, jangan lupa berdoa. In Shaa Allah, Allah akan bantu semua hambanya yang rajin berusaha dan tidak berputus asa. 4 flat dalam tangan.